Historiek

1978

Het toenmalige bestuur bestond uit Herman Vandenberghe, Achiel Seynaeve, Jacques Verstraete, Dirk Beheydt, Rudy Devos.

Het bestuur startte in oktober 1977 met een ‘Ryspoepcorrida’ tijdens de jaarlijkse Kasteelstraatfeesten. Her werd een succes en door het enthousiasme van toenmalige voorzitter Achiel Seynaeve werd beslist om een ‘San-Silvestercross’ te organiseren. Start aan de kerk in Ledegem. Aankomst aan kerk in Winkel. Inschrijvingen 10 Bef . Deelnemers werden per bus naar de startplaats gebracht. Na aankomst ontvingen de deelnemers een metalen bedrukt herinneringsplaatje

1979

Door de hoge kostprijs van de bussen was het niet meer haalbaar om jaarlijks de drie deelgemeentes aan te doen. (we beschikten toen immers slechts over 8 sponsors… nu meer dan 100 !). Het alternatief bestond in 3 plaatselijke rondes in Winkel. De herinneringsprijs per deelnemer bestond nu uit een beschilderd keramiektegeltje. 1981 Vanaf deze editie werd steeds een naturaprijs aan elke deelnemer gegeven.

1982

Eerste lustrumeditie, wedstrijd doorheen de drie deelgemeentes.

1985

Hevige sneeuwval op zondagvoormiddag… ,tegen de middag is het parcours veranderd in een sneeuwtapijt. In een crisisberaad wordt door de veldwachter Gerard Breughe en burgemeester Firmin Debusseré aangestuurd op een alternatief parcours. De hoofdwegen worden met zwaar materiaal vrijgemaakt en om 17u.30 wordt toch het startschot gegeven voor een verkorte wedstrijd (6 km)

1986

Uitslagenverwerking met computer 1987 2e lustrumeditie wedstrijd doorheen de 3 deelgemeenten

1989

Speciale oproep voor Ledegemse deelnemer. : Her record Ledegemnaars werd gebroken en op 71 gesteld. Tot op vandaag is die nog niet verbroken.

1990

Er werd afgestapt van het traditionele programmaboekje en vanaf de 13e editie pakken de organisatoren uit met een kleurrijke affiche.

1991

Twee gulle kerstmannen doen hun intrede. Na afloop van de wedstrijd werden 5 deelnemers aan een dopingcontrole onderworpen. Een uniek gebeuren in de San-Silvestergeschiedenis.

1992

3de lustrumeditie Meteen ook de laatste San-Silvestercross die doorheen de drie deelgemeenten wordt gelopen. Bij de volgende edities (ook de lustrumedities) bleven de organisatoren opteren voor het plaatselijke parcours in Sint-Eloois-Winkel.

1993

Uitwijking naar zaal De Kring (later New Wing) voor de inschrijvingen en prijsuitreiking. Sporthal blijft behouden als kleedkamer en doucheruimte.

1994

Drie jongerencrossen worden ingelast en in de namiddag kunnen de kinderen vanaf het derde leerjaar (+10jarigen) ook hun eigen ‘san-silvestercross’ lopen op het plaatselijke parcours op het Sint-Hubrechtsplein. De afwerking hiervan gebeurt om 16u.00, voor de eigenlijke San Silvestercross.

1996

Winterse toestanden noopten de organisatoren ertoe om zaterdagnamiddag en zondag uren in de weer te zijn om het parcours vrij te maken. Met een geïmproviseerde sneeuwruimer maken zij alle wegen sneeuw- en ijsvrij. Een geslaagde operatie…, maar blijkbaar geloofden heel wat atleten er niet helemaal in, want de opkomst was zeer beperkt: 249 deelnemers, een laagterecord.

1997

De MGB wordt bemand door een aantal spelers van de NAR (studax Winkel Sport). Voor de aanvang van de wedstrijd rijden zij op het parcours rond en bieden de toeschouwers een gratis glas Glühwein aan. Na de start verwennen zij de supporters die aan de aankomst staan. Bij deze lustrumeditie verzorgt Miel Puttemans de prijsuitreiking.

1999

Unicum 1 : 2 deelnemers stappen in de bezemwagen ! Unicum 2 : een plaatselijke deelnemers haalt de top drie ! Kristof Vandewalle eindigt op de tweede plaats.

2002

Op de vooravond van de cross worden alle sponsors en de ruim 55 medewerkers uitgenodigd op een passende jubileumreceptie. Het gemeentebestuur doet ook een duit in het zakje en de bestuursleden van het San-Silvestercomité worden uitgenodigd om het Gulden Boek van de gemeente te ondertekenen voor hun 25e verjaardag.

2003

Lancering van een eigen website

2004

Een eigen webnaam met dank aan Jan Debooserie. Voor het eerst worden voor de grote wedstrijden (dames+jeugd - 1ronde; heren - 2 ronden) een tijdsopname gedaan en in de uitslag verwerkt.

2005

Het organisatieteam wordt uitgebreid met 2 jonge krachten.nl: Bart Maertens en Kris Beyaert. De inschrijvingen en verwerking van de uitslagen wordt volledig herbekeken en alles gebeurt vanaf nu op PC's. (Dank aan Peter Merlevede voor de logistieke steun)

2008

Het San-Sivestercomité neemt na jaren trouwe dienst afscheid van bestuursleden Marc Verdure en Nico Pattyn. Hun vervanging wordt voorzien door 3 jeugdige enthousiastelingen, nl.: Bruno Bonte, Stijn Thermote en Christophe Vandromme.

2009

Dit jaar wordt opnieuw een bestuurslid uitgezwaaid. Secretaris Jan Devos hangt de spreekwoordelijke loopschoenen aan de haak. De taakverdeling binnen het bestuur krijgt ook nieuw kleedje. Voorzitter Dirk Beheydt draagt de fakkel over aan Bruno Bonte. Penningmeester Freddy Thermote wordt opgevolgd door zoonlief Stijn en Christophe Vandromme neemt de taak van secretaris op zich.

2011

De website wordt vernieuwd. Teneinde de loopsport te promoten bij iedereen, wordt een nieuw initiatief in het leven geroepen. Vanaf dit jaar kunnen bedrijven deelnemen met een ploeg. Hiervoor wordt een bijkomend uitslagenformulier voorzien.

2013

Na 8 trouwe dienstjaren nemen we afscheid van Kris Beyaert als bestuurslid

2015

De website wordt opnieuw aangepast aan de hedendaagse noden en wordt zo een stuk gebruiksvriendelijker. Ook doet een 3e lid van de familie Thermote zijn intrede. Klaas brengt het aantal bestuurleden op 9!